Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI helpt mensen bij een gedragsverandering richting het bereiken en vooral behouden van een gezonde leefstijl.

Wat is de GLI?

Een GLI is een programma waarin mensen advies en begeleiding krijgen over:

  • gezonde voeding;
  • gezonde eetgewoontes;
  • gezond bewegen.

De GLI is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Binnen de GLI begeleidt de SFB deelnemers naar het lokale beweegaanbod door introlessen aan te bieden en door met deelnemers persoonlijk in gesprek te gaan. Een GLI duurt 2 jaar. Een GLI bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding door zorgverleners. Het aantal groepsbijeenkomsten en sessies voor individuele begeleiding verschilt per programma.

Voor wie is een GLI bedoeld?

De volgende verzekerden kunnen deelnemen aan een GLI:

  • Verzekerden met een BMI vanaf 25 én met een verhoogd risico op een of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2.
  • Verzekerden met een BMI vanaf 30.

BMI staat voor Body Mass Index. Het is een internationaal gebruikte manier om in te schatten hoe gezond je lichaamsgewicht is. De BMI laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte.

Welk GLI-programma?

In Nederland zijn er 4 verschillende GLI-programma’s die worden vergoed door de zorgverzekering. SLIMMER is 1 van deze 4 programma’s en wordt aangeboden in Berkelland. We zijn aan het kijken of we dit aanbod nog kunnen uitbreiden.

Meedoen gaat als volgt:
  • Meld je aan bij de huisartsenpraktijk. Een verwijzing van de huisarts is nodig om deel te kunnen nemen.
  • Je wordt geïnformeerd en je besluit daarna om wel of niet mee te doen.
  • De huisartsenpraktijk helpt je met aanmelden en weet op welke locatie je terecht kunt.
  • De huisarts verwijst je door naar het SLIMMER begeleidingsteam bij jou in de buurt.
Wat houdt meedoen in?

Je krijgt twee jaar begeleiding van een diëtist, een fysiotherapeut/oefentherapeut, een leefstijlcoach en een beweegmakelaar. Het eerste half jaar is intensief, daarna bekijkt u samen hoe u uw gezonde leefstijl kunt blijven volhouden.

Kosten deelname

De kosten voor het SLIMMER programma worden in de meeste gevallen geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt voor deelnemers een inspanningsverplichting: deelname betekent dat je gemotiveerd de lessen bezoekt en het programma helemaal afmaakt.

 

Anne Waanders

Combinatiefunctionaris sport en onderwijs

Werkzaam op: maandag, donderdag en vrijdag

Nieuws

NieuwsSeniorenVolwassenen
17 september 2024
Samen in Beweging
NieuwsSeniorenVolwassenen